Professional Drone Consulting

Újdonság az eseti légterek ügyintézésben

2022. április 19. 19:05 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Megindult a teljesen elektronikus, web alapú ügyintézés

Már hosszú idők óta az eseti légtérkérelmeket az ÁNYK névre hallgató nyomtatványkitöltő programmal kell beadni. Ehhez az ügyfélkapus regisztráción túl a felhasználónak le kell töltenie az ÁNYK keretprogramot és az ügyintézéshez kapcsolódó elektronikus nyomtatványt.

Ez azonban mostantól már a múltnak tekinthető, ugyanis a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség létrehozott egy olyan teljes mértékben web alapú informatikai rendszert, mely jelentősen megkönnyíti az eseti légtérkérelmek beadását, ugyanis lehetőséget biztosít a teljeskörű elektronikus ügyintézésre.

A https://fir.gov.hu/ oldalon elérhető felületen ügyfélkapus azonosítást követően lehetőség van arra, hogy a kérelmező az eseti légtér kijelölésével kapcsolatos ügyintézés során mindent egy integrált felületen tudjon kezelni az alap adminisztratív adatok megadásán túl a tervezett műveleti légtér térképen való kijelölésén át egészen a mellékletek (pl. meghatalmazás, biztonsági elemzés, repülőtéri hozzájárulás, léginavigációs szolgáltatói hozzájárulás, stb.) feltöltéséig. Mivel a megalkotott rendszer a fizetési tranzakciókat is támogatja, így a kérelmező a szükséges igazgatási díjakat bankkártyával is ki tudja fizetni.

A kérelem böngészőben történő teljeskörű kitöltését követően, az közvetlenül az Állami Légügyi Főosztályhoz kerül. Ezáltal az ügyintézés felgyorsul, és nincs késedelem, melyet korábban az iktatás vagy bármilyen egyéb tevékenység okozott volna, és a legnagyobb előnye az új megoldásnak, hogy nem szükséges hozzá külön program, hanem egy hagyományos böngészőből is elérhető.

A https://fir.gov.hu/ oldal működésének bemutatása, az eseti légtér igénylése céljából:

Elektronikus ügyintézést a kezdőképernyőn az Elektronikus ügyintézés gombra való kattintással lehet kezdeményezni.

Ezt követően lehetőség van kiválasztani, hogy milyen azonosítási szolgáltatással szeretne belépni a felhasználó.

Lényeges, hogy jogi személyek számára is lehetőség van az ügyintézésre, ilyen esetben a szükséges meghatalmazásokkal és rendelkezésekkel a természetes személynek rendelkeznie kell, ha cég képviseletében jár el.

 A belépést követően a képernyőn megjelenik három ügyintézési lehetőség, melyek közül az Eseti légtér igénylés gombra kattintva tudja a felhasználó elindítani az eljárást.

A felületen meg kell adni a szüksége adatokat:

  • Alapadatok > itt ki kell választani, hogy kinek a nevében jár el a személy, aki kitölti az elektronikus adatlapot.
  • Kérelem benyújtójának adatai > ez az állami adatbázisból veszi át az adatokat, az azonosítás alapján, viszont ha cég nevében jár el valaki, akkor itt meg kell adni a szükséges céges adatokat is.
  • A légtér igénybevétel adatai > ki fogja használni, milyen célból, milyen járművel, stb.
  • Illetékfizetés módja > elektronikus fizetés vagy átutalás
  • Dátum és időintervallum > mettől meddig lesz a légtér használva. Figyelem! A légtér maximum 7 napra igényelhető!
  • Légtér oldalhatárai > itt térképi megjelenítő felület segíti a tervezést, és a térképen speciális rétegként szerepel az összes TRA, környezetvédelmi szempontból korlátozott légtér, tiltott légtér, veszélyes légtér, forgalmi tájékoztató körzetek, CTR / MCTR, TMA/MTMA, stb. A határokat lehetőség van megadni a térképre való kattintással, de akár adatfájl beolvasására is lehetőség van. A légtér magasságai határainak megadása is kötelező.

  • Csatolmányok megadása > utolsó lépésként van erre lehetőség, ugyanis számos esetben előfordulhat, hogy kiegészítő dokumentumokat kell eljuttatni az illetékes hatóság számára. Ezt a csatolás funkcióval, az adott dokumentum típusának megjelölésével lehet.

 

Ezt követően a Kérelem benyújtása gombra kattintva lehet továbblépni.

Jelen bejegyzésben bemutatott alkalmazott informatikai megoldást a Földmegfigyelési Információs Rendszer keretén belül hozták létre, mely további innovatív szolgáltatásokat biztosít a felhasználók számára. Ezek közül a légiközlekedéshez a Távérzékelési kérelem illik, mely szintén megvalósulhat eseti légtér kijelölésével.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr8317811649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása