Professional Drone Consulting

Nordic Unmanned

2021. június 10. 21:04 - Dr. Pusztai Máté

BVLOS műveletek Európában

A mai napon egy nagyon érdekes webináriumon vettem részt a Droneii szervezésében. Az előadás fő témája egy norvég vállalat, a Nordic Unmanned volt, amely különböző típusú, de saját fejlesztésű drónokkal végez látótávolságon túli (BVLOS) repüléseket. És ez esetben a BVLOS 80 km-es repülési távolságot jelent, amely hatótávra szükség is van, ugyanis a műveletek lényege, hogy felszerelést szállítanak nyílt tengeri olajfúró platformokra drónokkal.

A Nordic Unmanned drónja (link)

Az ok, amiért beszámolok erről az előadásról az, hogy a fenti műveletet könnyű UAS üzembentartói tanúsítvány (LUC) keretében végezhetik, amit Norvégiában elsőként a Nordic Unmanned kapott meg. A LUC-ot az teszi igazán különlegesség, hogy a norvég hatóság a Nordic Unmanned valamennyi (8 db) dróntípusára (azaz egy típuson belül akár többre is) adta ki a LUC-ot, valamint az egész Európai Gazdasági Térségre (Norvégia ugyan nem uniós tagállam, de tagja az Európai Gazdasági Térségnek, így az uniós rendeletek vonatkoznak az ottani drónokra és a hatóság is az EASA fennhatósága alá tartozik) kiterjdően adta meg a jogot a Nordic Unmanned számára, hogy a LUC keretein belül maga engedélyezze a műveleteket.

Így a Nordic Unmanned ezzel az egy tanúsítvánnyal elérheti a teljes európai piacot, azzal persze, hogy az (EU) 2019/947 végrehajtási rendelet 13. cikke szerint bejelentést tesz a tervezett művelet helye szerinti ország hatósága felé és alklmazkodik egyes helyi eljárásokhoz (pl. idehaza lakott terület felett eseti légteret kér).

Talán kevesen kapják fel a fejüket egy ilyen hírre, de Nordic Unmanned-nek kiadott LUC jelentősége messze túlmutat önmagán. Tudomásunk szerint az egész EU-ben ez az első cross-border elemet is magában foglaló LUC, ami BVLOS műveletek esetében is megteremti a lehetőséget arra, hogy drónos területen is egységes piac alakuljon ki az Európai Unióban.

A Nordic Unmanned esete komoly ösztönző lehet az iparág számára, hogy a BVLOS repülések engedélyezése az egész EU-ra kiterjedően akár egyetlen hatóságnál – valódi one-stop-shop jelleggel – elintézhetővé válik.

Mielőtt mindenki LUC kérelemmel támadná le a légiközlekedési hatóságot, azért arra érdemes figyelni, hogy a BVLOS műveletek oktatása – különösen hatóságilag elismert szervezetek által – nem igazán megoldott. Éppen ezért lenne sürgető Magyarországon is kidolgozni a BVLOS műveletek oktatásához szükséges infrastrukturális és jogszabályi feltételeket és ezen okból nem valószínű, hogy hazánkban a Nordic Unmanned-t nagyon gyorsan és nagy számban fogják UAS üzembentartók lekövetni.

Hatósági oldalról azonban jelezhet ez egy paradigmaváltást, hogy az eddigi rendkívül konzervatív, a kizárólag országhatárokon belülre korlátozott LUC-okban testet öltő páneurópai hatósági felfogás változni fog. A másik fontos tanúsága a döntésnek, hogy egyértelművé teszi, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben a professzionális, ipari és kereskedelmi (céges) drónhasználat útja a LUC megszerzése. Ez a tanúsítvány képes ugyanis a kellő rugalmasságot biztosítani az üzembentartók számára.

A LUC-nak persze Magyarországon is ára van: a kérelem benyújtásakor fizetendő igazgatási szolgáltatási díj 230.020,- Ft, és nagyon összetett, akár több száz oldalas dokumentációt kell összeállítani hozzá, melynek kiemelten fontos eleme a repülésbiztonsági menedzsmentrendszer. Éppen ezért az ilyen kérelem összeállításában mindenképp érdemes szakértőkhöz fordulni.

A magunk részéről igyekszünk minden a LUC-al kapcsolatos hírt a későbbiekben is megosztani olvasóinkkal. Ha bármi kérdésük lenne ezzel kapcsolatban állunk rendelkezésre.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr5616573468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása