Professional Drone Consulting

Mire figyeljünk drónok vásárlásánál?

2024. június 28. 14:40 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Az alábbi bejegyzésben összefoglaljuk, hogy új vagy használt drón vásárlása esetén mikre kell figyelni.

 

Sokan szeretnének új hobbiba vagy új szakmába belevágni. Ehhez elengedhetetlen, hogy rendelkezzenek a hobbi vagy a szakma gyakorlásához szükséges eszközzel vagy eszközökkel.

Ha valaki drónos területen szeretne munkához látni, akkor egyértelmű, hogy rendelkeznie kell a tevékenység ellátását biztosító specifikus pilóta nélküli légijármű-rendszerrel. Ez lehet monitoring drón, ha kifejezetten felméréseket, videós vagy egyéb képi adatgyűjtést szeretne végezni, vagy olyan, a beavatkozást is biztosító drón, melyet elsősorban a mezőgazdaságban használnak. Utóbbiak a kijuttatást biztosító permetező drónok, melyekkel lehetőség van szilárd és folyékony anyagok célzott kijuttatására növényvédelmi, szúnyoggyérítési vagy akár talajerő-gazdálkodási célokból. Ezeken kívül lehetnek még további speciális, célfunkcióval rendelkező drónok is, a felhasználási területek sajátosságait figyelembe véve.

 

Bármilyen tevékenységről is van szó, fontos, hogy a drón megvásárlását megelőzően:

  • Tájékozódjunk arról, hogy a tervezett tevékenység ellátásához pontosan milyen műszaki követelményekkel rendelkező drón szükséges:
    • Monitoring esetén nem árt, ha a drón rendelkezik ún. osztályazonosítóval – különösen akkor, ha a nyílt kategóriában szeretnénk végezni a műveleteket. Nem árt tudni, hogy az ilyen osztályazonosítóval rendelkező drónok a speciális kategóriában is üzemeltethetők, hiszen az osztályazonosító igazolja, hogy meghatározott funkcionalitással és képességekkel rendelkezik a drón.
    • Kijuttatás esetén olyan drónt érdemes választani, mely rendelkezik típusminősítéssel, azaz szerepel az adott eszköz, a forgalomba hozatalra engedélyezett növényvédelmi gépek jegyzékében (link).
  • Nézzünk utána a kiválasztott drónnak:
    • Milyen funkcionális képességekkel és engedélyekkel rendelkezik.
    • Olvassunk utána fórumokon, hogy mennyire megbízható a kiválasztott eszköz, kik és milyen véleményeket írtak róla. Nem árt, ha esetleg külföldi forrásokat is megnézünk.
    • Vizsgáljuk meg azt is, hogy az EU-s szabályok értelmében az adott eszköz valóban felhasználható-e arra a tevékenységre, melyet vele szeretnénk elvégezni.
    • Nincs-e kivonva a piacról?
    • Használata milyen járulékos költségeket jelent.
    • Szoftveres támogatása meddig érhető el?
  • Nézzünk utána az értékesítőhelynek és a forgalmazónak, akitől a drónt vásárolnánk:
    • A gyártónak és forgalmazónak milyen háttere van? Új szereplőként van jelen a piacon, vagy már hosszú évek óta elérhető? Referenciát fel tud mutatni?
    • Biztosít a forgalmazó az adott eszközhöz szervízhátteret? Rendkívül fontos, hasonlóan, ahogyan egy gépjármű esetén.
    • Milyen garanciát vállal az eladó? Hagyományos alapgarancia vagy akár további kiegészítő megoldásokat is? Esetleg többletszolgáltatást is biztosít a megvásárlás esetén?
    • Minden szükséges dokumentumot át tud adni, mely a drón jogszabályoknak megfelelő használatához szükséges? A drónon szerepelnek a kötelező vagy a kereskedő által említett funkciókhoz kapcsolódó jelölések (típusminősítés, CE jelölés, osztályazonosító, stb.)?

Használt drón esetén:

  • Nézzenek utána a típusnak, gyártónak, és az eszköz előéletének.
  • Ellenőrizzék, hogy nyilvántartásba van-e véve (link).
  • Csak az eredeti vásárlást igazoló dokumentumok birtokában vegyék meg, melyből egyértelműen kiderül, hogy az UAS honnan származik.
  • Az adásvételi szerződésben legyen belefoglalva a drón összes paramétere.
  • Figyelmesen tájékozódjon arról, hogy az adott UAS-sal pontosan milyen tevekénységek végezhetők, és annak mik a jogszabályi hátterei.

 

Lényeges, hogy akár új, akár régi eszközről van szó, csak megbízható forrásból vásároljunk, ugyanis ha az értékesített termék nem megfelelő, akkor azzal többszörösen is megkárosítjuk magunkat:

  • Feleslegesen fizetünk olyan eszközért, melyet lehetséges, hogy a jogszabályok szerint nem tudunk használni;
  • Ha használjuk és nem felel meg a jogszabályoknak, akkor a nem jogszerű felhasználásért akár felelősségre is vonhatnak (ez lehet akár pénzbírság, akár egyéb büntetési forma);
  • Nem megfelelő megbízhatóságú termék esetén nem tudjuk az általunk kínált szolgáltatásokat magas szinten biztosítani, így ez bevételkiesést eredményezhet (egyrészt azért, mert időben nem áll mindig szolgálatra az eszköz, másrészt ha rossz minőségű a nyújtott szolgáltatás, akkor nem fognak újra hívni);
  • Egy jogszabályi szinten használtatlan drón csak a polcon fog porosodni. Ehhez képest egy kicsivel drágább, de használható drón sokkal jobban megéri, hiszen az azzal végzett szolgáltatás bevételt jelent.

 

Ne dőljünk be az igazolásokkal alá nem támasztott kereskedői kijelentéseknek! Pl. ez még nem minősített UAS, de már folyamatban van az eljárás! Tekintettel arra, hogy ez akár évekig is elhúzódhat, nincs értelme kockáztatni. Legyenek mindig gyanakvók, ne hagyják magukat becsapni! Csak azt higgyék el, ami le van írva, és amiről van független harmadik feles szakvélemény / igazolás. Ha kell, kérjenek el igazolásokat. Ha a kereskedő nem tudja ezeket egyértelműen, az adott eszközre vonatkozóan biztosítani, akkor inkább álljanak el a vásárlástól.

Ha valaki vásárlásra szánja magát, akkor időt és energiát nem sajnálva tekintse át a lehetőségeket, és a saját profiljához illeszkedő eszközt vegyen, ügyelve arra, hogy az feleljen meg minden tekintetben, már a vásárlás pillanatában is (!) a végzendő tevékenységek követelményeinek.

 

Biztonságos és szabályos drónhasználatot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr9718437097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása