Professional Drone Consulting

Kötelező típusminősítés a permetező drónoknak

2022. január 18. 17:45 - Dr. Pusztai Máté

Bár elsőre úgy hangzik, mintha egy plusz teher kerülne a precíziós mezőgazdasággal foglalkozó magyar gazdák vállára, a jogszabálymódosítás révén valójában egy nagy lépéssel közelebb kerültünk a drónos permetezés jogszerű feltételeinek megteremtéséhez.

 A 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet módosítása nyomán minden, 5 dm3-nél nagyobb tartállyal rendelkező növényvédelmi gép kizárólag típusminősítési eljárást követően hozható forgalomba. Ez alól kivételt a kutatási, vizsgálati, kísérleti vagy kiállítási célokat szolgáló növényvédelmi gépek képeznek.

Fontos szabály, hogy nem csak az új, hanem a már forgalomba hozott berendezésekre is kötelező 2022. április 30-ig lefolytatni az eljárást, melyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) végez el, míg a szabályokat megsértőkkel szemben a NÉBIH bírságot szabhat ki.

Az eljárást nem a gazdáknak, hanem a gyártóknak, illetve forgalmazóknak kell kezdeményezni, és a sikeres eljárást követően a MATE adja ki azt a matricát, amelyet a gépeken el kell helyezni.

A típusminősítési eljárásról a MATE már ki is adott egy tájékoztatót. Ennek 6. sz. melléklete jelöli ki a permetező drónokra vonatkozó műszaki előírásokat.

És hogy ez miért fontos?

Mert az itt felsorolt műszaki megoldások a későbbi speciális műveleti kategóriához szükséges műveleti engedély, illetve könnyű UAS üzembentartói tanúsítvány (LUC) során a teljesítendő műszaki feltételek egy részét is kijelölik egyben, ezzel segítve a SORA módszertan szerinti kockázatelemzés lefolytatását. A 6. sz. melléklet 2. pontja olyan előírásokat tartalmaz, amelyek a drón repülési képességeire és a repülésirányítási lehetőségekre vonatkoznak. Ezeket az előarásokat a ma elérhető drónok jelentős része képes betartani, de azzal, hogy ezek hivatalossá váltak, sikerült végre minden szereplő számára világos helyzetet teremteni.

Ahogy a bevezetőben is említettük, ez egy fontos és szükséges lépés volt a jogalkotó részéről, azonban önmagában még nem elégséges: további jogszabályi módosítások szükségesek ahhoz, hogy a drónokat mezőgazdasági légi járműként ismerjék el, és a kezelő személyzet képzésére vonatkozó előírásokat is jogszabályban kell rendezni.

Amit szintén érdemes észben tartani: a típusminősítés kérdésének rendezése ellenére a LUC és a műveleti engedély megszerzése továbbra is komoly előkészületeket igényel, hiszen a művelettervezéssel és repülésbiztonsági menedzsmentrendszerrel kapcsolatos kihívásokat továbbra is kezelni kell minden UAS üzembentartónak, aki precíziós mezőgazdaságban, különösen növényvédelemben, vagy termésnövelő anyagok kijuttatására akarja használni a drónjait.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr9516817644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása