Professional Drone Consulting

Mi a drónos mezőgazdasági repülés és mi szükséges hozzá?

2024. augusztus 15. 08:58 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Drónokkal végzett kijuttatási tevékenység esetén sokszor felmerül a kérdés, hogy milyen engedélyek birtokában milyen anyagok juttathatók ki. A kérdés megválaszolását kezdjük a vonatkozó szabályok ismertetésével, mely alapján egyértelműen meghatározható, hogy milyen követelményeket támasztanak az ilyen típusú műveletekkel szemben.

A mezőgazdasági repülés meghatározását a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet tartalmazza. Ez alapján a mezőgazdasági repülés: mezőgazdasági légi járművel történő (mely lehet pilóta nélküli légijármű is, azaz drón is), mező- vagy erdőgazdasági célú,

  • növényvédő szerrel (peszticidek, melyek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, melyekkel az ember által kártevőnek minősített élő szervezetek elpusztíthatók; a növényvédő szerek alkalmazása szerves része a mai mezőgazdaságnak, felhasználásuk célja a terméshozam növelése, és a minőség javítása),
  • növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termékkel (a 1107/2009/EK rendelet hatálya alá kerülő védőanyagok, kölcsönhatás-fokozók, segédanyagok és hatásjavítók, valamint feromoncsapdák, makroszervezetek és egyéb, főleg fizikai hatáson alapuló készítmények, melyek nem tartalmaznak sem egyszerű anyago(ka)t, sem az uniós engedélyezett növényvédőszer hatóanyag adatbázisban „approved”, valamint „not approved”-ként jelölt összetevőket) vagy
  • termésnövelő anyaggal (minden olyan anyag, mely a növények tápanyagellátását befolyásolja közvetlenül vagy közvetve, a talajra gyakorolt hatásán keresztül - pl.műtrágyák és szerves trágyák, lombtrágyák, növénykondicionálók, esetleg mikrobiológiai készítmények)

végzett növényvédelmi, tápanyag-gazdálkodási tevékenység.

A növényvédő szer mezőgazdasági légi járműből történő kijuttatását hívják légi permetezésnek.

A definícióban három kijuttatható anyagtípus szerepel. Lényeges, hogy a mezőgazdasági repülések körében drónnal csak olyan növényvédőszer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termék juttatható ki, mely rendelkezik pilóta nélküli légijárművel való kijuttatási engedéllyel, és a felhasználás során a kijuttatást az engedélyokiratban meghatározottak szerint kell végrehajtani. A „hagyományos” légi kijuttatásra engedélyezett növényvédő szerek és készítmények nem alkalmazhatók ilyen célokra. A használatuk csak azt követően lehetséges, ha a meglévő érvényes engedélyokiratukat kiterjesztik a drónnal történő kijuttatásra. Ezt a módosítást az érintett szer vagy készítmény engedélytulajdonosa vagy annak hivatalos hazai képviselete kérelmezheti.

Ilyen anyagok kijuttatását drónnal csak olyan drónpilóta végezhet, aki szerepel a NÉBIH által közzétett mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásban, továbbá lényeges az is, hogy olyan eszközzel kell a kijuttatást végeznie, mely átesett a MATE típusminősítésen és szerepel a forgalomba hozatalra engedélyezett növényvédelmi gépek jegyzékében.

Mivel drónos kijuttatással járó tevékenységről van szó, így a műveleti engedély megléte kötelező, ugyanis a tevékenység a speciális kategória szabályai szerint kerülnek végrehajtásra.

A légi permetezést főszabály szerint jóváhagyott kijuttatási terv alapján lehet elvégezni – egyes esetekben ez alól a jogszabály felmentést ad. Növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termék és termésnövelő anyag esetén a kijuttatási terv nem szükséges.

A kijuttatási terven kívül szükséges, hogy bármely készítmény kijuttatását megelőzően a kormányhivatal irányába megvalósuljon a tevékenység elvégzéséről az előzetes bejelentés, a munkát megelőző munkanap reggel 9 óráig.

Továbbá fontos, hogy egy jogszabályváltozás miatt (141/1995. (XI. 30.) Korm. rendelet a légi közlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény végrehajtásáról 18/A.§) a szúnyoggyérítési tevékenység is mezőgazdasági célú repülésnek minősül, melyre a fenti szabályok vonatkoznak, azzal a kitétellel, hogy itt további előírásokat is be kell tartani, és további kompetenciák is szükségesek a művelet biztonságos elvégzéséhez.

 

Biztonságos és szabályos repülést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr3918466949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása