Professional Drone Consulting

Hatósági adatbázisok összekapcsolódása permetezési műveletek esetén

2024. január 24. 08:20 - Dr. SÁNDOR Zsolt

A kijuttatással járó mezőgazdasági drónhasználat olyan magas kockázattal rendelkező tevékenység, mely során különböző hatóságok előírásait kell együttesen betartani. Ezek egyrészt a légiközlekedés biztonságát szavatolják, más részt a növényvédelmi területre vonatkoznak, biztosítva a kezelendő és a szomszédos növénykultúra megfelelő védelmét, a növényvédelmi szakmai követelmények maximális teljesülését.

A szabályok kiterjednek a távpilóta kötelező minimális kompetenciáira, az alkalmazott eszközök igazolt műszaki megfelelőségére, a művelet körülményeire, a felhasznált szerekre, valamint a műveletek végrehajtásának módjára is növényvédelmi és légiközlekedési szempontból is. A hatóságok ilyen módon a különböző részterületekről is rendelkeznek adatokkal, és ezek teljes mértékben az ún. kijuttatási tervben „érnek össze”. Ez az a dokumentum, melyet a műveletet megelőzően a megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani, és tartalmaz minden, a művelethez kapcsolódó információt, mely alapján a drónpilóta, üzembentartó, növényvédelmi engedélyek és minden egyéb információ visszakereshető.

Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a drónos permetezésre speciális szabályok vonatkoznak, melyek a légiközlekedési „alapszabályokon” túlmutatnak, és előzetes bejelentési kötelezettséget rónak az ilyen tevékenység megrendelőjére, valamint a kezelést végzőre is. Ennek oka, hogy a légi permetezést jelenleg csak meghatározott esetekben lehet megvalósítani, a kijuttatási terv előzetes benyújtásával, vagy különleges esetekben egyszerűsített bejelentés megvalósításával. Lényeges az is, hogy minden permetezési műveletet előzetesen jelenteni és engedélyeztetni kell a megyei kormányhivatalok megfelelő szervezeténél, annak érdekében, hogy az ilyen műveltek összehangolhatók legyenek.

Az alábbi ábra bemutatja az egyes hatósági adatbázisok közötti kapcsolatokat, szemléltetve azt, hogy ezek milyen adatelemeken keresztül kapcsolódnak össze, valamint azt is, hogy mely nyilvántartás vezetésért mely hatóság felelős.

adatok_osszekapcsolasa.png

Az adatok alapján az egyes hatóságok egy-egy műveletről egymástól adatokat tudnak kérni, és amennyiben a szabálytalanság gyanúja felmerül, úgy azonnal vizsgálatot tudnak kezdeményezni. Az adatok szoros összekapcsoltsága miatt érdemes minden nyilvántartást pontosan vezetni, és a szabályok szerint végezni a műveleteket.

Lényeges, hogy a gazda / üzembentartó minden esetben visszakereshető módon rögzítse a művelettel kapcsolatos összes adatot, ugyanis hatósági ellenőrzések során ezek bekérhetők, és minden résztvevőnek kötelessége, hogy évekre visszamenőlegesen is meg tudjon adatokat szolgáltatni. Ezek bár furcsának tűnhetnek, valójában teljesen logikus rendelkezések, hiszen korábban is biztosítani kellett a növényvédelmi szempontú és a légiközlekedési szempontú adatok visszakereshetőségét is, csak jelen esetben ez a kettő „összeér”.

Az egyes részterületekről további információ az alábbi tudományos publikációban található: Sándor Zsolt, Pusztai Máté Pilóta nélküli légijárművek a mezőgazdaság szolgálatában – a hazai hatósági szabályozási keretrendszer

https://folyoirat.ludovika.hu/index.php/reptudkoz/article/view/6521/5436

Az egyes fogalmakoról és a mögöttük lévő tartalomról, dokumentumokról az alábbi bejegyzésben adtunk információt, így többek között a kijuttatási tervről is lehet további információt találni:

https://droneconsulting.blog.hu/2023/03/08/kapcsolat_a_dronozas_szempontjabol_lenyeges_es_szukseges_engedelyek_kozott

 

Címlapkép forrása: NÉBIH

230815_dron_660_220.png

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr1618309987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása