Professional Drone Consulting

Megjelent az első drónos kijuttatásra is engedélyezett növényvédőszer hazánkban

2023. augusztus 16. 12:52 - Dr. SÁNDOR Zsolt

A NÉBIH 2023. augusztus 15-én jelentette be, hogy hazánkban elsőként drónos kijuttatásra engedélyeztek egy rovarölő szert. Az érintett szer egy acetamiprid hatóanyagú rovarölő, melynek az engedélyokiratát terjesztették ki úgy, hogy azt már pilóta nélküli légijármű-rendszerekkel, azaz permetező drónokkal is ki lehet juttatni.

A szer a Mospilan 20 SG rovarölő permetezőszer, melyet cseresznyében, meggyben és dióban lehet drónnal történő kijuttatással alkalmazni, mellyel a termesztők a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen védekezhetnek.

A közlemény alapján a szer Combi-protec csalétek és rovarölő szer, hatásjavító segédanyaggal kombinációban permetezhető ki.

A szer felhasználása során az általános növényvédelmi és légiközlekedési követelményeken túl számos specifikus szabályt kell betartani:

  • Növényvédelmi specifikus szabályok:
    • A pilóta nélküli légi jármű maximum 2 méteres magasságban repülhet a kultúra felett.
    • A drón legnagyobb megengedett repülési sebessége 15 km/h.
    • A permetezés során biztosítani kell, hogy a kezelendő kultúrára kerülő permetlé cseppek 50%-os térfogat szerinti átmérője legalább 200 µm legyen.
    • A kezelt területtől tartandó védőtávolság 20 méter.
    • A művelet továbbra is csak bejelentést követően kezdhető meg, engedély birtokában, mely az illetékes megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályától kérhető.
    • Csak MATE típusminősítéssel rendelkező drón használható.
  • Légiközlekedési szabályok: Az általános követelmények vonatkoznak a kijuttatásra, mely a művelet „speciális” kategóriájú mivoltából ered. Ezek alapján az alábbi követelmények teljesítése szükséges:
    • A művelet csak a légiközlekedési hatóság által kiadott műveleti engedély birtokában végezhető.
    • A műveletet csak olyan távpilóta hajthatja végre, aki a NÉBIH által vezetett növényvédelmi drónpilóta adatbázisba bejegyzésre került.
    • A művelet során be kell tartani a légiközlekedés védelmét biztosító szabályokat, megfelelő védőtávolságot kell tartani a kezeléssel nem érintett területektől, és szükséges tájékoztatni a kezelési területet megközelítőket a tevékenység elvégzéséről, és meg kell akadályozni azt, hogy a területre illetéktelenek és a műveletben részt nem vevők be tudjanak jutni. Utóbbi érdekében a kezelt terület és a hozzá tartozó védősáv szélén figyelmeztető táblákat kell elhelyezni: „Pilóta nélküli légi járműves (drónos) permetezés folyik ezen a területen, belépni a területre veszélyes és tilos!” szöveggel.
    • A művelet során egyéb követelmények betartása is szükséges lehet a műveleti helyszín függvényében (további engedélyek, eseti légtér kijelölése, stb.).

 

Összefoglalóan kijelenthető, hogy elhárult az összes olyan akadály, mely korábban akadályozta a növényvédelmi permetezési tevékenységek ellátását. Ma már elérhető megfelelő eszköz, megfelelő növényvédőszer, a távpilóta kompetenciák megszerezhetők, a NÉBIH drónpilóta adatbázisban már szerepelnek távpilóták, és kiadásra kerültek a légiközlekedési hatóság által olyan általános hatályú műveleti engedélyek, melyek birtokában a kijuttatással járó műveletek a jogszabályok alapján biztonságosan és szabályosan elvégezhetők az országban.

 

Kapcsolódó jogszabály:

A mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V.6.) FVM-GKM-KvVM rendelet

 

Hír forrása:

https://portal.nebih.gov.hu/-/magyarorszagon-elsokent-egy-rovarolo-szert-juttathatnak-ki-dronnal?fbclid=IwAR1FlqG4JSsHxym939UWAsjSamQUDZkNzHdi7ASUT8ZcV0eVnKkKQyT4F8Y

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr2018194667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása