Professional Drone Consulting

Növényvédelmi drónpilóta vagyok, a kompetenciákat igazoló okmányok meddig érvényesek?

2024. április 24. 14:03 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Sokszor felmerül a kérdés, hogy egy-egy újonnan megszerzett kompetencia esetén, annak birtokosa meddig élvezheti a dokumentum nyújtotta előnyöket és meddig végezheti a tevékenységeket.

Ahhoz, hogy valaki növényvédelmi drónpilóta legyen – mely alapján jogosult kijuttatással járó mezőgazdasági tevékenységet elvégezni –, rögös és sok-sok vizsgával teli út vezet, melyek esetén figyelembe kell venni, hogy a különböző vizsgák adott esetben eltérő időtartamra biztosítják a drónos tevékenység elvégzésének lehetőségét. A következőkben lépésről lépésre fogjuk végig venni, hogy milyen kompetenciák megszerzése szükséges a drónos permetezéshez, és azok meddig érvényesek.

 

A drónok használatához légiközlekedési szempontból három kompetencia elsajátítása szükséges, ha valaki mezőgazdasági (mező- vagy erdőgazdasági célú, növényvédő szerrel, növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termékkel vagy termésnövelő anyaggal végzett növényvédelmi, tápanyag-gazdálkodási) tevékenységet szeretne végezni drónnal.

  1. Első lépésben meg kell szerezni az UAS.OPEN.020 szerinti on-line vizsgaigazolást, melyet követően lehet tovább tanulni.
  2. Második lépésben kell megszerezni az UAS.OPEN.030 szerinti kompetenciatanúsítványt, mely az elméleti vizsgát / kiállítást követően öt évig érvényes, de ez az on-line vizsgaigazolás érvényességét is magában foglalja. Ezt a lejáratot megelőzően érdemes megújítani, a kompetenciák bizonyításával vagy a hatóság által vagy az általa elismert szervezetnél történő speciális ismeretfrissítő képzés teljesítésével. Lejáratot követően ugyanis csak újbóli vizsgázással lehet megszerezni.
  3. Harmadik lépésben lehet megszerezni a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolványt. A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpontnál teljesített elméleti majd gyakorlati ún. drón pilóta vizsga sikeres teljesítésének időpontjától számított öt évig érvényes. Ha a lejáratot megelőző hat hónapban az igazolvány birtokosa újból teljesíti az elméleti és gyakorlati vizsgát, akkor az igazolvány érvényessége újabb öt évvel meghosszabbodik (eredeti érvényességi idő végéhez képest). Lejáratot követően végzett újbóli elméleti és gyakorlati vizsga esetén az újbóli gyakorlati vizsgához képest kapja meg a jelölt az érvényességet öt évre.

A légügyi ismeretek önmagukban nem elegendők, így egy növényvédelmi drónpilótának igazolt növényvédelmi ismeretekkel is rendelkeznie kell. Ezek két lépésben szerezhetők meg. Alap és ráépülő képzés keretében.

  1. A növényvédelmi tevékenységek elvégzésének és a különböző drónos célszakmai tanfolyamokon való részvétel alapfeltétele az, hogy a jelölt igazolt módon elvégezze a 80 órás növényvédelmi alaptanfolyamot. Ez öt évig érvényes, utána meghosszabbítani az érvényességét újabb öt évvel úgy lehet, ha a jelölt részt vesz a 8 órás kötelező továbbképzésen.
  2. Erre épül a célszakmai képzés, mely pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés. Ez a NÉBIH által jóváhagyott intézményeknél érhető el, szakmát adó és vizsgával záruló képzés. Csak azok tudják teljesíteni a képzést és így a vizsgát is, akik rendelkeznek érvényes pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal. A képzés nem jár le, az a kiadástól számítva korlátlanul érvényes, ahogyan egy szakmai bizonyítványál az elfogadott.

 

Növényvédelmi tevékenységet drónnal csak az végezhet, aki szerepel a NÉBIH által vezetett mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásban (növényvédelmi drónpilóta adatbázis). Ide csak az kerülhet be, aki rendelkezik érvényes pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal és a pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés elvégzését igazoló bizonyítvánnyal.

Az, hogy valaki bekerül ide, nem jelenti azt, hogy az idők végezetéig itt is lesz. Ahhoz, hogy bent maradhasson a nyilvántartásban, szükséges, hogy két évenként részt vegyen a NÉBIH által erre kijelölt szervezetnél megvalósított növényvédelmi szakmai továbbképzésen. Ez vizsgaköteles, aminek a sikeres teljesítéséről a képző tanúsítványt állít ki. Ezzel lehet igazolni a NÉBIH irányába, hogy a személy a szükséges ismeretfrissítési kötelezettségének eleget tett, hiszen az újdonságokról, legyen az jogszabályváltozás vagy növényvédelemi változás csak ezen céltanfolyamokon tud igazolt módon értesülni a drónpilóta.

Lényeges, hogy akinek lejár a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolványa vagy nem tesz eleget a NÉBIH által kijelölt szervezetnél a kétévenkénti mezőgazdasági drónpilótáknak szóló növényvédelmi szakmai továbbképzésen, azt törlik a nyilvántartásból.

 

A fentiek alapján is látható, hogy az egyes kompetenciák megszerzése nem egyidőben történik, így különböző érvényességi időkkel rendelkeznek. Mindenki figyeljen ezekre, és időben gondoskodjon az ismeretfrissítő képzésekre és a megújító vizsgákra történő jelentkezésről. Ha egyes kompetenciák lejárnak vagy a szükséges továbbképzéseket valaki nem teljesíti időben, akkor az akár a tevékenység legális végzésének ellehetetlenüléséhez is vezethet, ameddig újból meg nem szerzi a szükséges kompetenciákat.

 

Biztonságos és szabályos drónhasználatot!

 

Jogszabályok

  • 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről
  • 6/2021. (II. 5.) ITM rendelet a távoli pilóták képzését és vizsgáztatását végző szervezetek kijelöléséről, a távoli pilóták képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól, valamint a vizsgán való részvétel díjáról
  • A BIZOTTSÁG (EU) 2019/947 VÉGREHAJTÁSI RENDELETE a pilóta nélküli légi járművekkel végzett műveletekre vonatkozó szabályokról és eljárásokról
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr5818388937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása