Professional Drone Consulting

A kijuttatási terv, mint „csúcs dokumentum”, melyből minden kiderül

2024. április 11. 09:32 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Korábbi bejegyzéseinkben már szó volt arról, hogy a kijuttatással járó mezőgazdasági dróntevékenységek esetén az ún. kijuttatási terv az a „csúcs dokumentum”, mely összefogja a légügyi és növényvédelmi rendelkezéseket, és egyfajta kapocs a különböző hatóságok által szabályozott területek között, egy-egy műveletet illetően.

 

A kijuttatási terv egy olyan dokumentum, mely előre rögzíti, hogy mikor, hol, milyen eszközzel, milyen kultúra kezelése, mivel, milyen dózisban, hogyan fog megvalósulni, milyen célból, ki által. A tervet a földhasználó által felkért szakirányítónak (növényorvosnak) kell elkészítenie és beadnia a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatóságának (megyei NTI). A részletekről a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről szóló 44/2005. (V. 6.) FVM–GKM–KvVM együttes rendelet rendelkezik, mely meghatározza, hogy a dokumentumot milyen adattartalommal és pontosan mikor kell a tervezett műveleteket megelőzően eljuttatni a megyei NTI-nek.

A dokumentumból egyértelműen kiderül a tervezett művelet jogszerűsége, ugyanis nem csak a növényvédelmi, hanem a légiközlekedési / légügyi adatoknak is szerepelnie kell benne. Ezek olyan adatok, melyek csak a szabályos munkavégzéshez kapcsolódóan tudnak rendelkezésre állni (műveleti engedély azonosítója, távpilóta és UAS adatok, műveleti terv, stb.). A kijuttatási terv így komplex célokat szolgál, mely segíti a hatóságokat – legyen szó növényvédelemről vagy akár légiközlekedésről – az egyes műveletek előzetes jóváhagyásában és utólagos ellenőrzésében is.

A Repüléstudományi Közlemények c. folyóiratban megjelent Pilóta nélküli légi járművek a mezőgazdaság szolgálatában: – a hazai hatósági szabályozási keretrendszer c. cikkben bemutatásra került, hogy a kijuttatási tervhez kapcsolódó adatok mely állami adatbázisokban szerepelnek, és hogyan érnek össze egy dokumentumban. Így bármikor lehetőség van visszakeresni minden, a művelettel kapcsolatos adatot, függetlenül attól, hogy azok nem egy, hanem több hatóságnál találhatók meg.

Biztonságos és szabályos drónhasználatot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr8918377409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása