Professional Drone Consulting

Kiadásra került az első LUC tanúsítvány Magyarországon

2021. december 28. 11:46 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Európai viszonylatban is kivételes eseményről számolt be a GeoLayer Kft. az elmúlt hetekben. Hosszas előkészítő munka után a magyar légiközlekedési hatóság kiadta az első LUC tanúsítványt a részükre.

A LUC tanúsítványnak, teljes nevén könnyű UAS üzembentartói tanúsítványnak (Light UAS operator Certificate) a nyílt kategórián túlmutató, olyan műveletek elvégzése során van jelentős szerepe, melyek elvégzése műveleti engedélyhez és előzetes kockázatelemzéshez kötöttek. Ezek azok a speciális kategóriájú UAS-műveletek, melyeket valamilyen oknál fogva a nyílt kategóriában nem lehet végrehajtani. Idetartozik a talajfelszín felett 120 méternél nagyobb a repülési magasság, a drón maximális felszállótömege meghaladja a nyílt kategóriában elfogadott értékeket, vagy az érintett területen a nyílt kategóriában meghatározott 1:1 szabályhoz képest más védőtávolságot kíván alkalmazni az üzembentartó.

A tanúsítvány birtokában az érintett UAS-üzembentartó a speciális kategóriájú műveleteket jogosult saját hatáskörben engedélyezni, így csökkentve a művelet engedélyezéséhez tartozó időszükségletet. A saját hatáskörű engedélyezés persze nem korlátlan és feltétlen jog: csak egy bizonyos kockázati (uniós terminológiával SAIL) szintet meg nem haladó műveletek esetén lehetséges, így a művelethez kapcsolódó előzetes kockázatelemzés és a teljeskörű adminisztráció itt sem kerülhető el. Ennek megléte és megőrzése kötelező, csupán a különbség az, hogy a művelet végrehajthatóságáról nem a hatóság, hanem az érintett LUC birtokos dönt, figyelembe véve azokat az esetleges korlátokat, melyekről a LUC tanúsítvány rendelkezik.

A tanúsítvány megszerzése összetett folyamat, melynek során az érintett UAS-üzembentartónak a hatóság előtt bizonyítania kell szakmai felkészültéségét és rátermettségét. A LUC-al rendelkező szervezeteket az érintett tagállami hatóságok meghatározott rendszerességgel ellenőrzik. Így felügyelve őket, hogy mindig, minden hazai és nemzetközi szabályt maximálisan betartanak-e, és tevékenységeik során a biztonságos munkavégzés kiemelt prioritásként van-e kezelve.

Az új pilóta nélküli légijárművekre vonatkozó szabályok hatályba lépése óta az egész Európai Unióban, illetve a többek között Norvégiát is magában foglaló Európai Gazdasági Térségben rendkívül kevés, nagyjából tucatnyi LUC tanúsítvány került idáig kiállításra. Ezek egy része területi korlátozással van ellátva, melynek értelmében a LUC biztosította jogosítványok csak egy-egy országra, vagy annak meghatározott területére, esetleg légterére vonatkoznak. Alig néhány olyan tanúsítványt adtak ki eddig a tagállami hatóságok, melyek egyetlen tanúsítványba foglaltan biztosítanak – elvi szinten – Európa szerte lehetőséget az UAS-üzembentartónak a szabad  UAS használatra (azaz a speciális műveletek saját hatáskörben történő engedélyezésére), ahogy ez az első magyar, a Geolayer Kft. birtokában lévő LUC tanúsítvány esetében is történt. (A határokon átnyúló műveletekről egy későbbi bejegyzésben még lesz szó, ugyanis ez nem teljesen automatikus folyamat.)

A tanúsítvány kiadása egy igen jelentős előrelépés a hazai pilóta nélküli légijárműrendszerekkel foglalkozó iparág számára, ugyanis a tanúsítvány kiállításával láthatóvá vált, hogy az UAS-üzembentartók – különösen az UAV-val végzett szolgáltatásokat értékesítő vállalatok – számára van lehetőség a jogszabályok betartásával megvalósított professzionális-ipari drónhasználatra. Tény, hogy az engedélyezési eljárás összetett folyamat, azonban az így megszerzett tanúsítvány olyan szabadságot biztosít az UAS-üzembentartók számára, melynek segítségével képesek gyorsan, költséghatékonyan és nagyon magas színvonalon kielégíteni az ügyfelek igényeit és elvégezni azokat a repüléseket, melyekre vonatkozóan a tanúsítvány keretében felhatalmazást kaptak. Ráadásul a jelenlegi szabályok mellett a megszerzett LUC – például a tevékenységi kör bővülése miatt szükségessé váló – kiegészítése, módosítása ingyenesen kérelmezhető a légiközlekedési hatóságnál. (A módosítással, kiegészítéssel kapcsolatos kérdésekről egy későbbi posztban fogunk beszámolni.)

Ahogy arra egy korábbi bejegyzésben is felhívtuk a figyelmet, a szolgáltató cégek számára a LUC tanúsítvány a leghatékonyabb engedélyezési forma hosszú távon. Így a jövőben remélhető, hogy további UAS-üzembentartók fognak LUC tanúsítványért folyamodni, hiszen ennek birtoklása versenyelőnyt jelent a többi szolgáltatóval szemben. Ennek különösen nagy jelentősége lesz a későbbiekben, ugyanis a kiadott LUC-ok száma és jellege jelenleg az egyik legfontosabb fokmérője egy ország drónos ökoszisztémája fejlettségének.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr5516794818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása