Professional Drone Consulting

Újabb mezőgazdasági pilóta nélküli légijárműrendszerek kaptak típusminősítést

2022. augusztus 07. 15:17 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Augusztus 1-jén frissült a Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzéke, melynek utolsó oldalán már szinte az összes olyan permetező drón szerepel, melyek forgalomban vannak.

A DJI termékcsalád összes tagja szerepel, így:

  • DJI Agras T10
  • DJI Agras T16
  • DJI Agras T20
  • DJI Agras T30
  • DJI Agras MG-1P
  • DJI Agras MG-1S

A megjelölt gyártó típusain kívül további eszközök is megszerezték a típusminősítést. A lista, a MATE Egyetemi Laborközpontjának honlapján érthető el link.

Az újabb típusminősítések lehetővé teszik, hogy a drónos permetezéshez szükséges akadályok közül egy elháruljon.

Azonban fontos tudni, hogy a jogszabályok még nem teszik lehetővé a permeteződrónokkal végzett tevékenységek jogszerű elvégzését. Ennek oka, hogy a mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba való felvételhez szükséges pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány még nem szerezhető meg.

Az érintett 6/2021 ITM rendelet módosítása a 9/2022. (VIII. 1.) TIM rendelettel megvalósult, így megnyílt az út a speciális kategóriájú UAS-műveletek elvégzéséhez szükséges drón pilóta tanfolyamok és kapcsolódó vizsgák kialakításához. A sikeres vizsgát követően szerezhető meg a pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány, mely a pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés elvégzéséről szóló igazolással EGYÜTT biztosítja az érintett nyilvántartásba való felvételének lehetőségét (44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet 3.§ (10) alapján).

 

Pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés a NÉBIH által kijelölt szervezetnél végezhető el. Erről információk a „Növényvédelmi drónpilóta képzőintézmények nyilvántartása”-ban találhatók, itt.

A 9/2022 TIM rendelettel beiktatott drón pilóta tanfolyamról és vizsgáról még nincs információ. Várható, hogy a következő hetekben ehhez kapcsolódóan is megjelennek a részletszabályok, melyek lehetővé teszik az intézmények jelentkezését.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr6817902649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása