Professional Drone Consulting

Ki látja el a drónok ellenőrzésével kapcsolatos felügyeleti tevékenységet?

2024. július 03. 10:08 - Dr. SÁNDOR Zsolt

A hírekben sokszor lehet olvasni arról, hogy egyes szolgáltatások nem megfelelő teljesülése esetén a fogyasztóvédelem eljárást indít, és fogyasztóvédelmi eljárás keretében vizsgálják azt, hogy az adott szolgáltató megfelelően jár-e el a fogyasztókkal szemben. Termékek esetén, kifejezetten a drónok területén a már forgalomban lévő eszközök jogszabályoknak való megfelelőségét a piacfelügyeleti eljárás keretében tudja ellenőrizni az ún. piacfelügyeleti hatóság.

 

Magyarországon a Légügyi Törvény (1995. évi XCVII. törvény a légiközlekedésről) értelmében a 22.§ (3a) bekezdés alapján, a légiközlekedési hatóság látja el a drónok vonatkozásában a piacfelügyeleti hatósági tevékenységeket.

 

Mi is az a piacfelügyelet?

Ez a hatósági ellenőrzések egy speciális területe, ahol az érintett termékekkel kapcsolatosan a hatóságok azt vizsgálják, hogy a már forgalomban lévő eszközök megfelelnek-e a forgalmazás feltételeinek. Tehát ezen eljárás során nem azt vizsgálják, hogy forgalomba kerülhet-e a termék – ugyanis azt a megfelelőségértékelő szervezetek végzik, a gyártó felkérésére – hanem azt, hogy a megvásárolható termék megfelelő-e.

Drónok esetén ez a műszaki és ún. alaki megfelelés ellenőrzésére terjed ki, melynek keretében vizsgálják a dokumentumokat és a funkcionalitásait az UAS-nak.

 

Hogyan végzik az ellenőrzéseket?

A piacfelügyeleti funkciót ellátó hatóság munkatársai ellenőrzés céljából rendszeresen megjelennek:

  • gyártóknál, importőröknél, forgalmazóknál, kereskedelmi, ipari és raktározó helyeken,
  • üzemeltetőknél, felhasználóknál (munkahelyeken és más telephelyeken, ahol a termékek üzemeltetése, használata történik),
  • vásárokon, kiállításokon és termékbemutatókon,
  • vagy akár on-line kereskedéseket is tudnak ellenőrizni.

Ezen helyszíneken vizsgálat alá vetik az UAS-t / UAS-okat, mely első körben a termék alaki megfelelőségére terjed ki, és ha szükséges (pl. nem megfelelőség gyanújának felmerülése esetén), akkor termékmintákat vesznek, vizsgálatnak vetik alá azokat saját hatáskörben, vagy megkövetelik egy harmadik fél által történő bevizsgáltatást.

Az alaki megfelelés ellenőrzése során vizsgálják a CE-jelölést, a kísérő dokumentációt, a megfelelőségi nyilatkozatot és szükség esetén a jogszabályok szerint összeállított műszaki dokumentációt (részben vagy egészében). Utóbbi lehet például a permetező drónok esetén a típusminősítés meglétét igazoló matrica megléte, nyílt kategóriában használtra szánt drón esetén az osztályazonosító.

Az (EU) 2019/945 rendelete részletesen megadja, hogy az EU-s jogrend alapján az UAS-oknak pontosan milyen alaki megfelelőséggel kell rendelkezniük. Ezt a nemzeti szabályok kiegészítik, így a piacfelügyeleti hatóság munkatársai nem csak az EU-s, hanem a hazai jogszabályokban foglaltakat is ellenőrizhetik.

 

Mi történik, ha valami nem felel meg az ellenőrzés során?

Ha hiányosságot, problémát találtnak, akkor a hatóság intézkedést hoz a forgalmazóval / importőrrel / kereskedővel szemben a megfelelőség biztosítása érdekében, vagy ha ez nem lehetséges, akkor gondoskodnak a nem megfelelő termékek forgalomba hozatalának megtiltásáról vagy korlátozásáról, forgalomból való kivonásáról, esetleg visszahívásáról. A hiányosságok minden esetben egyediek lehetnek, így a szankciókat egyedileg kell megítélni.

A szankciók az alábbiak lehetnek:

  • Figyelmeztetés: kisebb biztonsági vagy más védelmi hiányosság, amelyet a következő szállítmány piacra helyezéséig meg kell szüntetni.
  • Forgalomba hozatal megtiltása: új termék nem helyezhető a piacra, de a jelenleg elérhetők még eladhatók.
  • Forgalomból való kivonás (további értékesítés betiltása): a már piacon levő termékeket vissza kell vonni a nagy- és kiskereskedők készleteiből.
  • Visszahívás: a már értékesített termékeket a végfelhasználóktól is vissza kell hívni.

Az utolsó három eset súlyos hiányosságok esetén alkalmazható. Ilyen esetben addig nem szállítható új termék a piacra (nem létesíthető, nem helyezhető üzembe és nem használható,) amíg a hiányosságot ki nem javították.

 

Adott esetben, ha ezek a védintézkedések nem elegendők, úgy további intézkedésekre lehet szükség, melyek az alábbiak lehetnek:

  • Széleskörű tájékoztatás: a termék használatából vagy üzemeltetéséből származó veszélyről az érintettek időben és megfelelő módon értesüljenek. (Szükség esetén a tömegtájékoztatás eszközeinek igénybevételével). Drónok esetén is kapnak tájékoztatást az az EU-s tagállamok az érintett típussal kapcsolatos eljárásról és intézkedésről tájékoztatást kapnak az ún. RAPEX rendszer használatával.
  • A termék használhatatlanná tételének elrendelése.
  • Bírság kiszabása.
  • Feljelentés elrendelése bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén.

 

Lényeges, hogy importtermékek ellenőrzésé esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és területi szervei is részt vesznek az adott ügyben hatáskörrel rendelkező piacfelügyeleti hatósággal.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr8118439871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása