Professional Drone Consulting

Figyelem - Határidőváltozás a permetező drónok kötelező típusminősítésével kapcsolatosan (!!!)

2022. május 15. 09:38 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Meghosszabbították a permetező drónok kötelező típusminősítési eljárásának határidejét

Ahogyan arról már korábban hírt adtunk, a 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet értelmében az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónok esetén is kötelező a kijuttató eszköz típusminősítése.

Korábban ennek határidejeként 2022. április 30-át rögzítették, melyet most két hónappal meghosszabbítottak. Ennek értelmében a már értékesített eszközök esetében a NÉBIH 2022. június 30-ig biztosít lehetőséget a típusminősítési eljárás pótlólagos lefolytatására, a már megkezdett eljárások esetében.

Ez a hír a permetező drónokat gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat érinti, mivel az ő feladatuk, hogy csak típusminősítéssel ellátott permetező drónok kerüljenek forgalomba. A minősítési eljárás nem csak az újonnan forgalomba hozott, hanem a már értékesített eszközökre is kiterjed, így a korábban értékesített drónokra is szükséges megszerezni a minősítést, hogy azokat jogszerűen lehessen használni a jövőben.

Az eljárást a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) végzi. Az eljárás 30, vagy 90 napos határidővel kerül lefolytatásra, attól függően, hogy adminisztratív minősítésről vagy vizsgálattal megvalósuló minősítésről van szó.

A határidő meghosszabbítását a NÉBIH azzal indokolta, hogy a MATE a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt egyelőre nem tudta teljeskörűen elvégezni a bejelentett típusok minősítéséhez szükséges szabadföldi vizsgálatokat.

Javasolt, hogy azon UAS-üzembentartók, akik korábban forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező (nem típusminősített) permetező drónt vásároltak, folyamatosan kísérjék figyelemmel a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján a minősített típusok listáját és győződjenek meg arról, hogy a korábban beszerzett permetező drónjuk már rendelkezik-e érvényes forgalomba hozatali engedéllyel.

A NÉBIH - tájékoztatása alapján - 2022. július 1-jét követően – a jogszabályban foglalt kivételek figyelembevételével – a forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező eszközök forgalmazóival szemben hatósági eljárást indít.

(forrás: NÉBIH)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr8017831783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása