Professional Drone Consulting

Gyakorlati tanácsok a drónos hatósági ügyintézés gyorsításához

2022. június 02. 13:36 - Dr. SÁNDOR Zsolt

 

Egy műveleti engedély, vagy könnyű UAS üzembentartói tanúsítvány megszerzésére irányuló eljárásban számos praktikus lépéssel tehetjük egyszerűbbé és főleg gyorsabbá az eljárást. Ebben a cikkünkben ezekről lesz szó.

Milyen felületen kell kommunikálni a hatósággal?

Az egyik fontos elem, hogy milyen formában küldjük el a kérelmeket a hatóságnak.

A gyorsaság érdekében javasolt, cégek esetében pedig egyenesen kötelező elektronikus felületen, az epapir.gov.hu oldalon (epapír) keresztül megküldeni dokumentumokat a hatóságnak. Az oldalon keresztül, ügyfélkapus / cégkapus azonosítást követően lehetőség van hitelesített módon üzenetet és csatolmányokat küldeni. Lényeges, hogy cég esetén arra is ügyelni kell, hogy mindig az arra jogosultsággal rendelkező személy küldje be a kérelmet.

Üzenet küldéséhez az alábbi paramétereket kell beállítani:

  • Címzett: Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság
  • Témacsoport: Légijárművekkel kapcsolatos közlekedési hatósági eljárások
  • Ügytípus: pilóta nélküli légijárműrendszerek esetén az alábbiak a relevánsak:
    • Könnyű UAS üzembentartói tanúsítvány (LUC)
    • Műveleti engedély
    • Pilóta nélküli légijármű üzemeltetéséhez kapcsolódó képzés engedélyezése
    • Pilóta nélküli légijármű vezetésére jogosító engedély kiadása
    • Pilóta nélküli polgári légijárművekkel történő tevékenység bejelentése
    • UAS eszköz és / vagy üzembentartó nyilvántartásba vétel
    • UAS eszköz és / vagy üzembentartó nyilvántartásba vétel módosítása
    • UAS eszköz és / vagy üzembentartó nyilvántartásba vétel törlése

A felületen ezt követően értelemszerűen ki kell tölteni a további tartalmakat (hivatkozási szám – ha van már korábbi iktatószám, tárgy, levél szövege), majd a „Tovább a csatolmányok gombra” kattintva van lehetőség PDF dokumentumokat feltölteni. Ezt követően ezek hitelesítésre kerülnek és végül el lehet küldeni a címzettnek.

Lényeges, hogy a folyamat során akár többször is szükségessé válhat az ügyfélkapus azonosítás.

Hogyan kell megfizetni az igazgatási szolgáltatási díjat?

Legegyszerűbben banki átutalással lehet, a hatóság oldalán szereplő ügyek / eljárások leírásában szereplő bankszámlaszámra történő utalással. Lényeges, hogy a közlemény rovatot minden esetben a weboldalon található utasításoknak megfelelően kell kitölteni, különben az utólagos beazonosítás sok időt is igénybe vehet, ami felesleges késéseket eredményezhet.

Fontos, hogy a díj megfizetéséről szóló utalási visszaigazolást minden esetben csatolni kell az eljáráshoz, így az epapiron történő beadást meg kell, hogy előzze a díj megfizetése.


Most nézzünk meg tételesen egy-egy eljárást, mely során számos esetben hiánypótlásra kötelezték az ügyfeleket.

Általánosan elmondható, hogy amennyiben egy kérelem vagy a hatóság által előzetesen rendelkezésre bocsájtott adatlap nincs teljesen kitöltve, akkor az nem lesz megfelelő, és ha így adja be valaki, akkor a hiánypótlás borítékolható.

Pilóta nélküli légijármű-rendszer nyilvántartásba vétele

A pilóta nélküli játék légijármű kivételével minden UAS-t regisztrálnia kell az eszköz tulajdonosának, aki nem feltétlenül az üzembentartó (ez azért fontos, mert üzembentartóként lehet bérelt drónt is használni). Ez azt jelenti, hogy a hatósági honlapon szereplő adatlapot le kell tölteni, ki kell tölteni, majd a 2000 Ft-os igazgatási szolgáltatási díjat meg kell fizetni.

Minden esetben meg kell adni a gyártót, a modellt és az egyedi sorozatszámot. Az eszköz adatain túl a tulajdonosi adatokat is ki kell tölteni.

Saját építésű eszközöket is nyilvántartásba kell vetetni. Ilyen esetben azonban sorozatszámot nem kell megadni, egy törvénymódosításnak köszönhetően.

UAS-üzembentartó nyilvántartásba vétele

Legtöbb esetben a probléma forrása, hogy az ügyfél nem rendelkezik biztosítással. Az UAS-üzembentartó nyilvántartásba vételének előfeltétele, hogy legyen érvényes kötelező felelőségbiztosítása. (Az egyetlen kivételt a 250 grammnál kisebb hobbi célra használt drónok jelentik, ilyen drónok üzembentartóinak nem kell felelősségbiztosítással rendelkezniük Magyarországon. Egyes uniós országokban viszont nincs ilyen kedvezmény, ezért külföldi repülés esetén mindig tájékozódjunk a külföldi hatóságoknál a biztosítási szabályokról.)

Műveleti engedély / LUC tanúsítvány kérelmezése

Ezeket csak akkor lehet kérelmezni, ha a kérelmező (mely az engedély típusától függően cég vagy magánszemély) már rendelkezik UAS-üzembentartói azonosítóval, mivel ezt fel kell tüntetni a kézikönyveken és az adatlapon is. Továbbá a hatóság csak olyan eszközök vonatkozásában fogadja el a kérelmet, amelyeket már nyilvántartásba vett. (Ez vonatkozik a módosítási kérelmekre is, jóllehet az uniós jogszabályokhoz fűzött értelmezési segédlet a nyilvántartási jel megadását például permetező drónok esetében nem várja el.)

A műveleti engedélyek és LUC kérelmezése, azok összetettsége folytán jelenleg ún. teljes eljárásban történik, amelynek ügyintézési határideje az általános közigazgatási rendtartás szerint 60 nap. Ebbe nem számít azonban bele a hiánypótlások elkészítésének ideje, így annak teljesítése során is igyekezzünk a hatóság által előírt határidő előtt végezni, hiszen amíg a mi „oldalunkon pattog a labda” az eljárás csak meghosszabbodik.

Így az eljárás gyorsítása a kézikönyvek és mellékletek előkészítése mellett a jelen cikkben foglaltak révén lehetséges. Fontos, hogy a határidő ugyanakkor a hatóságot is köti, így ha a 60 napot túllépi az ügyintézés, akkor a hatóság köteles visszafizetni a befizetett igazgatási szolgáltatási díjat, ami művelet engedély esetén 95.570,- Ft, míg a LUC esetében 230.020,- Ft.

Szólj hozzá!
Címkék: drone drones UAV UAS

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr3817822535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása