Professional Drone Consulting

Élesedik a NÉBIH mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartása

2023. április 24. 08:34 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Április 18-án jelent meg a sajtóközlemény, miszerint a NÉBIH lehetővé tette a jelentkezést a mezőgazdasági pilóta nélküli légijármű irányítói nyilvántartásba. Ide minden olyan személynek regisztrálnia kell, aki a jövőben pilóta nélküli légijárművel (továbbiakban drón) kijuttatással járó növényvédelmi tevékenységet szeretne folytatni. Ezzel újabb akadály hárul el a drónos permetezés elől, azonban még számos olyan korlátozó tényező van, melyek hátráltatják az ilyen tevékenységek elvégzését. Lényeges, hogy a nyilvántartásba való bekerülés önmagában nem elegendő a drónnal való permetezési tevékenységek végzéséhez, számos további adminisztratív követelmény együttes kielégítése szükséges a jogszabályoknak megfelelő feladatvégzéshez (műveleti engedély megléte, megfelelő drón, megfelelő növényvédőszer, kijuttatási terv, permetezés bejelentése, stb.).

 

A nyilvántartásba való bekerülés feltétele, hogy a kérelmező személy rendelkezzen érvényes pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal és növényvédelmi drónpilóta szakképesítéssel. A felvételt a NÉBIH honlapján közzétett formanyomtatvány kitöltésével lehet kérvényezni, az említett két kompetencia bemutatásával.

Ahogyan arról már korábban a blogon szó volt, a drónos permetezés megvalósításához számos tényező együttes kielégítése szükséges. Lássuk ezeket tételesen:

  • Távpilóta kompetenciák: az előbbiekben említett két kompetencia együttes megléte elengedhetetlen, továbbá ezek eltérő érvényességi idejét is figyelembe kell venni (igazolvány 5 évig érvényes, a szakképesítés esetén a távpilótának két évenként kötelezően továbbképzésen kell részt vennie).
  • Drón műszaki követelmények: a hazai piacon elérhető drónoknak rendelkezniük kell MATE típusminősítéssel, melyet a rajtuk elhelyezett „búza matrica” igazol. Növényvédelmi beavatkozást csak ilyen ún. típustanúsításon átesett eszközzel lehet folytatni, melyek szerepelnek a Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzékén.
  • Növényvédőszerrel kapcsolatos követelmények: drónos kijuttatásra csak erre a célra engedélyezett növényvédőszer használható, vagy ennek hiányában az adott felhasználónak kísérleti engedélyt kell beszerezni.
  • Növényvédelmi művelet légiközlekedési követelményei: tekintettel arra, hogy a drónos művelet során a drón anyagot kijuttat ki, így azt az ún. „speciális” műveleti kategóriára vonatkozó szabályok szerint kell teljesíteni, azaz az UAS-üzembentartónak a légiközlekedési hatóság által kibocsátott műveleti engedély vagy könnyű UAS-üzembentartói tanúsítvány birtokában kell lennie. Továbbá adott esetben egyéb követelményeket is ki kell elégíteni, pl. kijelölt eseti légtér is szükséges lehet (lakott terület esetén). Ezen túl a nyílt kategóriában már megszokott követelményeknek is eleget kell tennie az UAS-üzembentartónak (mydronespace applikáció használata, segítő jelenléte, kötelező felelőségbiztosítás, kötelező jelölések a drónon és nyilvántartásba vételek, stb.).
  • Növényvédelmi művelet végrehajtására vonatkozó NÉBIH követelmények: a tervezett műveletet előzetesen jelenteni kell a területileg illetékes megyei kormányhivatal növényvédelmi és talajtani igazgatóságának, mely bejelentéshez – többek között – meg kell adni az előző pontban említett műveleti engedély vagy a könnyű UAS-üzembentartói tanúsítvány egyedi azonosítóját, valamint a felhasznált drón adatait és a növényvédelmi szempontból releváns adatokat (kultúra, kijuttatandó növényvédőszer, dózis, szakirányító személye, stb.).

 

A megjelent közlemény alapján úgy tűnhet, hogy elegendő csupán a megfelelő távpilóta kompetenciák birtokában a nyilvántartásban szerepelni, sajnos a valóság ennél sokkal összetettebb, és minden egyéb szabályozó elem együttes kielégítése kell ahhoz, hogy valaki a vonatkozó szabályok szerint, jogszerűen használja permetezési tevékenységek elvégzésére a drónt. Így meg kell szerezni a műveleti engedélyt, a műveletet be kell jelenteni, megfelelő drónnal és engedélyezett növényvédőszerrel kell a műveletet végrehajtani.

 

Mindezek alapján legyenek körültekintők, amikor ilyen tevékenységet végeznek, vagy megrendelőként ilyen tevékenységet rendelnek meg.

 

Balesetmentes és biztonságos repülést!

 

Források:

44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0500044.fvm

NÉBIH sajtóközlemény: https://portal.nebih.gov.hu/-/matol-megnyilt-a-jelentkezesi-lehetoseg-a-nebih-mezogazdasagi-pilota-nelkuli-legijarmu-iranyitoi-nyilvantartasaba

NÉBIH kérelem: https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/1544549/Kerelem_Nebih_novenyvedelmi_dronpilota_nyilvantartasaba_bejegyzeshez.pdf

Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzéke: https://uni-mate.hu/documents/40312/70070/Forg+Hoz+Eng+N%C3%B6vv%C3%A9d+G%C3%A9pek+Jegyz+20230331.pdf/105382fb-6a72-eb5c-dd97-3a0717006b22?t=1680501809277

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr2118109202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása