Professional Drone Consulting

Nyilvános a drónos permetezésre jogosultak névsora

2023. július 06. 15:04 - Dr. SÁNDOR Zsolt

A vonatkozó jogszabály értelmében a NÉBIH nyilvános adatbázist vezet arról, hogy kik azok a személyek, akik a megszerzett kompetenciájuk alapján jogosultak a jövőben pilóta nélküli légijárművekkel – köznapi nevükön drónókkal – kijuttatással járó növényvédelmi tevékenységet végezni (azaz permetezni).

Az adatbázis a NÉBIH oldalán érhető el a Növényvédelem címszó alatt, Növényvédelmi drónpilóta nyilvántartás menüpontál.

Az adatbázisba azon személyek jegyezhetők be, akik rendelkeznek érvényes pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvánnyal és megszerezték a NÉBIH-féle Növényvédelmi drónpilóta szakképesítést. A képzésekről korábban már jelen blogon is hírt adtunk (link).

A nyilvántartásban szereplő személyek jogosultak a légiközlekedési hatóságnál műveleti engedélyt szerezni kijuttatással járó drónműveletekre, és a drónnal növényvédelmi beavatkozást elvégezni. Mivel permetezési tevékenység esetén a drón kijuttatt, illetve leszór különböző anyagokat (mely lehet szilárd vagy folyékony), így az speciális műveleti kategóriába tartozik. Speciális kategóriájú művelet csak a hatóság által kiállított műveleti engedély birtokában vagy LUC-tanúsítvánnyal rendelkező UAS-üzembentartó esetében saját hatáskörben történő engedélyezést követően hajtható végre.

Lényeges, hogy a jogszabályi rendelkezések értelmében hazánkban csak az végezhet drónnal permetezést (növényvédelmi tevekénységet), aki szerepel ezen adatbázisban.

Nem szabad elfelejteni: az, hogy valaki szerepel az adatbázisban, még nem jelenti azt automatikusan, hogy ő bármikor, bárhol végezhet drónos permetezést. Az alábbi feltételek együttes kielégítése szükséges – összefoglalóan, címszavakban, az adatbázisba való bekerüléshez szükséges kompetenciákon túl:

  • Rendelkeznie kell típusminősített drónnal.
  • Drónos kijuttatásra engedélyezett növényvédőszert kell használnia.
  • Rendelkeznie kell a légiközlekedési hatóság által kiállított műveleti engedéllyel.
  • Növényvédelmi beavatkozást előzetesen be kell jelentenie az illetékes kormányhivatal növényvédelmi és talajtani igazgatóságának.

További részletek korábbi blogbejegyzésben: link

 

Aki teljesítette a bejegyzéshez szükséges feltételeket, az a bejegyzés menetéről az alábbi oldalon tud további információkat elérni: NÉBIH

 

Jogszabályi hivatkozás: 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet a mező- és erdőgazdasági légi munkavégzésről: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0500044.fvm

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr3218161346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása