Professional Drone Consulting

Osztályazonosítóval rendelkező drónok vásárlása – mire kell figyelni?

2024. január 17. 21:14 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Az elmúlt időszakban a dróngyártók elkezdtek piacra dobni osztályazonosítóval rendelkező drónokat. Ezek az ún. C osztályú drónok, melyek lehetnek C0, C1, C2, C3 vagy C4-es, illetve a sztenderd forgatókönyvek szerinti műveleteknél használható C5 vagy C6-os eszközök. A C után következő szám (hivatalos nevén UA osztály) azt jelöli, hogy milyen funkcionális követelményeket elégít ki a drón (maximális felszállótömeg, maximális horizontális sebesség, alacsony sebességű üzemmód, stb.).

Az osztályazonosítóknak a nyílt kategóriájú műveletek esetén van nagy jelentősége, hiszen az osztályazonosító egyértelműen meghatározza, hogy az adott eszközt mely alkategóriában lehet felhasználni. Így a drónok által végzet műveletek köre is meghatározható és egyben besorolható. Létezik C5 és C6 osztályazonosító is, melyeknek a műszaki előírásai a C3-as eszközökén alapulnak, de mivel ezeknek jelentősége a sztenderd forgatókönyv szerint végrehajtott műveletek esetén lesz jelentősége (C5 drón az STS-01 műveletek esetén, míg C6 az STS-02 műveletek esetén), vannak eltérések.

Az osztályazonosítót a gyártó – vagy az importőr – azt követően helyezheti el a drónon, hogy ún. megfelelőségértékelésen esett át, melynek során egyes esetekben (C0, C4, C5 és C6) a gyártó is, de általában egy külsős, akkreditált és az Európai Bizottsághoz bejelentett szervezet megvizsgálja a drónt, adott esetben a gyártási folyamatokat, és a szabványnak való megfelelőség esetén felhatalmazza a kérelmezőt, hogy a megfelelő osztályazonosítót elhelyezhesse az eszközön.

Az ún. bejelentett megfelelőségértékelő szervezetekről az EU nyilvántartást vezet, mely az alábbi honlapon keresztül érhető el, a tématerület kiválasztását követően. Az egyes szervezeteknél látható, hogy pontosan milyen osztályazonosító minősítésére kapott felhatalmazást az adott szervezet. https://webgate.ec.europa.eu/single-market-compliance-space/#/notified-bodies/notified-body-list?filter=legislationId:159261,notificationStatusId:1

Lényeges, hogy ha valaki osztályazonosítóval rendelkező drónt vásárol, akkor feltétlen győződjön meg róla, hogy az adott eszköz valóban átesett megfelelőség-ellenőrzésen, és ezt egy olyan szervezet végezte, aki az EU-s adatbázisban szerepel, aki áldását adta arra, hogy az osztályazonosító elhelyezhető az eszközön. Fontos tudni, hogy nem minden szervezet adhat minden osztályazonosító felhelyezésére jogosultságot. Az EU-s adatbázisban egyértelműen látszik, hogy mely szervezet pontosan mire kapott felhatalmazást.

A drónok használati utasításaiban minden esetben meg lehet találni azokat az információkat, hogy az értékelést mely szervezet végezte, és ezt össze lehet hasonlítani az EU-s adatbázissal. Ha azt vesszük észre, hogy olyan szervezet adott felhatalmazást az osztályazonosító elhelyezésére, aki nem szerepel az ún. NANDO listán, akkor legyünk gyanakvók, és inkább végezzünk további ellenőrzéseket (netek kutatómunkát) a drón megvásárlását megelőzően, vagy akár kérjük ki a hatóság álláspontját is. A nem megfelelő drón megvásárlása jelentős pénzügyi károkhoz vezethet, így nem árt a fokozott óvatosság.

Az elmúlt években jellemző volt az is, hogy a kínai eszközökre elhelyezték az ún. China Export címként, mely a megszólalásig hasonlított az EU-s CE jelölésre, melyet minden az EU-ban forgalomba hozott elektronikai eszközön el kell helyezni. A különbséget csak a szakavatott szeműek vették észre, így gyakorlatilag átverték a fogyasztókat.

Az osztályazonosítóval rendelkező drónok mellé a vásárló számára minden esetben mellékelni kell egy könnyen értelmezhető tájékoztatót is, mely bemutatja, hogy az adott eszköz felhasználását pontosan hogyan kell megvalósítani a nyílt kategóriában. Ezek a tájékoztató lapok az EASA honlapjáról is letölthetők. https://www.easa.europa.eu/en/document-library/general-publications/drones-information-notices

Vásárlást megelőzően legyenek körültekintők és tájékozódjanak a megvásárlandó eszközzel kapcsolatosan. Legyenek figyelmesek, mert sok esetben a fórumokon is helytelen információk szerepelnek.

Az EASA már közreadott egy listát, melyen az osztályazonosítóval ellátott drónok találhatók meg. Ez a lista a jövőben jelentősen bővülni fog, tekintettel arra, hogy azon gyártó, aki nyílt kategóriában felhasználásra szánt drónt szeretne piacra dobni, köteles lesz termékét osztályazonosítóval ellátni. Íme a link a listához.

https://www.easa.europa.eu/en/domains/civil-drones-rpas/open-category-civil-drones

Fontos, hogy az osztályazonosítóval rendelkező drónok a speciális kategóriában is használhatók, amennyiben az UAS-üzembentartó műveleti engedélyt szerez egy-egy művelet ellátására a légiközlekedési hatóságtól (a sztenderd forgatókönyveken túl, egyedi műveletekre). Az osztályazonosító ebben az esetben egyfajta garanciát jelent arra, hogy egyes kockázatcsökkentő műszaki megoldások igazolt módon rendelkezésre állnak.

Biztonságos felhasználást és repülést!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr518305441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása