Professional Drone Consulting

Régebbi legacy drónok használata nyílt kategóriában

2024. január 30. 13:00 - Dr. SÁNDOR Zsolt

 

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni 2024. január 1-jétől akkor, ha valaki osztályazonosítóval nem rendelkező, 2024. előtt megelőzően forgalomba hozott ún. Legacy drónnal szeretne műveletet végrehajtani. Aktuális bejegyzésünkben ezt a témát járjuk körbe.

Lényeges, hogy ha valaki olyan drónt vásárolt még 2024-et megelőzően (!), mely osztályazonosítóval nem rendelkezik – ezek az ún. legay drónok –, akkor azt nyílt kategóriában csak és kizárólag a maximális felszállótömeg függvényében A1 (250 gramm alatti) vagy A3 (bármely 25 kg alatti) alkategóriában tudja használni.

Amennyiben korábban ezek közül volt olyan, melyet legfeljebb az A2 alkategóriában lehetett használni, akkor erre 2024. év elejétől kezdve csak az A3 alkategória, vagy a speciális kategória szabályainak megfelelően műveleti engedély birtokában lesz lehetősége. Ennek oka, hogy 2023. december 31-vel véget ért az (EU) 2019/947 vhr. 22. cikk által meghatározott átmeneti időszak, mely könnyítéseket biztosított a megadott időpontig.

Tekintettel arra, hogy 2024 év elejétől is lehet majd még vásárolni legacy drónokat – mivel a gyártók számos típust forgalomba hoztak már, melyek forgalmazása folyamatos –, így figyelembe kell venni, hogy ezek csak A1 és A3 alkategóriában használhatók vagy ha ez az UAS-üzembentartónak műveleti szempontból nem megfelelő, akkor műveleti engedéllyel a speciális kategóriában.

Lényeges az is, hogy a korábbi legacy típusok köre bár nem bővíthető, azonban a gyártóknak lehetőségük van minden típust az új szabványoknak és előírásoknak való megfelelés érdekében szoftverfrissítéssel (upgrade) vagy átalakítással (retrofit) ellátni, hogy azok osztályazonosítót kaphassanak. Ilyen esetben jogilag új típusnak fognak számítani, ezért új sorozatszámmal is el kell őket látni, de jelentősen meg tudják könnyíteni majd az UAS-üzembentartók életét, hiszen ezzel biztosított lehet, hogy a nyílt kategóriában lehessen őket használni.

A fentiek miatt javasolt, hogy ha valaki újabb drón vásárlását tervezi nyílt kategóriás műveletekhez, akkor csak olyan eszközt vegyen, mely rendelkezik osztályazonosítóval, vagy már átesett olyan szoftverfrissítésen és / vagy átalakításon, mely alapján jogosult az eredeti típus új változata az osztályazonosítóval történő ellátásra. Hiszen csak ebben az esetben tudja teljeskörűen kihasználni a nyílt kategória biztosította felhasználási feltételeket.

Amennyiben 2024. év elejét követően forgalomba hozott és osztályazonosítóval el nem látott drónt vásárol meg valaki, akkor azok csak és kizárólag speciális – vagy adott esetben engedélyköteles – kategóriában használhatók.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr4518314187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása