Professional Drone Consulting

LUC kisokos, azaz mi kell a könnyű UAS-üzembentartói tanúsítványhoz - sorozat

2022. január 06. 14:03 - Dr. SÁNDOR Zsolt

1. rész - általános tudnivalók

Blogunkon korábban hírt adtunk arról, hogy Magyarországon is kiállításra került az első könnyű UAS-üzembentartói tanúsítvány – ismertebb nevén LUC tanúsítvány –, amivel a Nordic Unmanned fémjelezte fejlett drón-ökoszisztémák nyomába szegődhet a magyar drónipar. Most induló sorozatunkban bemutatjuk, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a LUC birtokosának és milyen dokumentumok kellenek a sikeres hatósági eljáráshoz.

Fontos észben tartani, hogy ez egy bonyolult eljárás, melynek időszükséglete az elhatározástól (melynek meghozatalához ez és ez a bejegyzés szolgálhat iránymutatással) a LUC tanúsítvány megszerzéséig hónapokban mérhető, ugyanis a kérelem benyújtásához szükséges szervezeti háttér, a belső folyamatok és a kézikönyvek előállítása is hosszabb időt vesz igénybe. A hatósági ügyintézés csak ezt követően tud megkezdődni, és az esetleges hiánypótlások és a helyszíni ellenőrzések is jelentős időt igényelnek.

Ezeket figyelembe véve mindenképpen több hónapos átfutásra kell számítani, viszont azon UAS-üzembentartók, akik megszerzik a LUC tanúsítványt olyan jogosultságokra tesznek szert, melynek birtokában korlátan számú UAS-művelet elvégzésére kapnak lehetőséget. Ez különösen nagy jelentőséggel bír a szolgáltatást végző UAS-üzembentartók számára, akik a tanúsítvány birtokában végtelen számú megbízást tudnak jogszerűen teljesíteni, a vonatkozó szabályok és korlátozások figyelembevételével. Ezért mondjuk mindig, hogy – ha van megfelelő szervezeti háttér, hosszabb távon a LUC jelenti a hatékonyabb engedélyezési formát.

A LUC iránti kérelem mindig annak a tagállamnak a hatóságánál kérvényezendő, ahol az adott UAS-üzembentartó székhelye található. Így magyar kérelmező esetén a magyar, német cég esetén pedig a német hatóságnál. Átjárhatóság ilyen szinten a tagállami hatóságok között nincs. Minden hatóság azonos, nyílt és transzparens elvek alapján bírálja el a beérkező kérelmeket, a vonatkozó helyi jogszabályok figyelembevételével.

 

Korábban már írtunk róla, hogy a LUC jelentősége az, hogy az üzembentartó a speciális kategóriájú UAS-műveleteket saját hatáskörben engedélyezheti. A témáról további információt itt találhatnak.

A LUC tanúsítvánnyal kapcsolatos részleteket az (EU) 2019/947 végrehajtási rendelet melléklete, valamint a kapcsolódó, az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynöksége (EASA) által kidolgozott értelmezési segédletek tartalmazzák. Ezek nyújtanak iránymutatást egyrészt a leendő LUC birtokosnak azzal kapcsolatosan, hogy pontosan mit is kell kialakítania, hogyan kell működnie, valamint a hatóságnak, hogy pontosan mit is kell megkövetelnie.

LUC esetén alap követelmény, ahogy a LUC birtokosa csak jogi személy lehet. Jogi személy például a betéti társaság (Bt.), korlátolt felelősségű társaság (Kft.), részvénytársaság (Rt. mely lehet nyílt vagy zárt). Mindezek alapján az egyéni vállalkozó és az egyéni cég nem minősül jogi személynek, így ők nem jogosultak LUC tanúsítványra. További részleteket itt találhatnak.

 

Nézzük meg részletesen, hogy a jogszabály alapján egy LUC tanúsítványt igénylő UAS-üzembentartónak milyen követelményeknek kell eleget tennie. Ezeket részleteiben fogjuk bemutatni a sorozat következő részeiben.

Dióhéjban elmondható, hogy a szervezetnek olyan dedikált képességekkel kell rendelkeznie, melyek szervezeti szinten biztosítják azt, hogy az UAS műveleteket mindig a legmagasabb biztonsággal tudják elvégezni, figyelembe véve az összes külső és belső körülményt. Ehhez a szervezetnek megfelelő – folyamatosan fenntartott – kompetenciákkal, munkatársakkal és belső folyamatokkal kell rendelkeznie, melyek garantálni tudják, hogy minden műveletet megelőzően a hagyományos műveleti engedélykérelemhez hasonló belső – a szervezeten belüli – engedélyezési és előkészítési eljárás zajlott le, mely a dokumentálási kötelezettségnek köszönhetően bármikor visszakereshető és egy felügyeleti ellenőrzés során bemutatható a hatóság számára.

Kötelező elemek:

  • szervezetirányítási rendszer, mely tartalmazza azokat a belső folyamatokat, melyek operatív ellenőrzést gyakorolnak a LUC tanúsítvány alapján végzett UAS-műveletek felett;
  • szervezetirányításért és az UAS-műveletek engedélyeztetéséért felelős személyek;
  • repülésbiztonsági menedzsmentrendszer;
  • olyan dokumentumkezelési rendszer, mely a műveletekhez kapcsolódó összes dokumentumot és személyi nyilvántartást képes kezelni és tárolni;
  • compliance monitoring rendszer;
  • könnyű UAS-üzembentartói kézikönyv, mely tartalmazza az összes eljárást, irányelvet és belső utasítást, mely szerint az UAS-műveleteket az adott UAS-üzembentartónak végre kell hajtania.

Cikksorozatunk következő részeiben részletesen körbejárjuk ezen témákat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr2316805434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása