Professional Drone Consulting

A 2022-es drónos esküvői szezon főszereplője: Írország

2022. május 05. 18:21 - Dr. Pusztai Máté

Rugalmassági intézkedések a nyílt kategóriában

Írországi könnyítések az A2 alkategóriában

Korábbi blogbejegyzésünkben már hírt adtunk arról, hogy az osztályazonosító címkék kötelező bevezetését a nyílt kategóriában újabb egy évvel eltolta az Európai Bizottság, így 2023. december 31-ig maradnak a jelenlegi átmeneti szabályok.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 500 gramm alatti felszállótömegig használható az A1 alkategória, 2 kg alatt pedig az A2 műveleti alkategória feltételei irányadók, azzal a kitétellel, hogy a repülési magasságnak megfelelő, de legalább 50 méteres vízszintes távolságot kell tartani a kívülálló személyektől. A 2 kg-os vagy annál nagyobb drónok esetében pedig az A3 alkategória szabályai szerint repülhetünk külön műveleti engedély nélkül.

A már említett hosszabbítás oka, hogy az Európai Unió késésben van azoknak a közösségi harmonizációs szabványoknak a véglegesítésével, amelyek révén az A1 alkategória 900 gramm, az A2 pedig 4 kg felszállótömegig nyílna meg a drónosok előtt.

Az ír hatóság ezt a helyzetet megelégelve döntött úgy, hogy él az unió repülősszabályainak legfontosabb jogszabálya, az ún. Alaprendelet 71. cikkében foglalt jogával, és különböző könnyítéseket vezetett be 2022. február 14-től nyolc hónapig.

A gyakorlatban az intézkedés egyik biztos nyertese az esküvőszervezés lesz, az ír drónos esküvői videók száma bizonnyal növekedni fog az idei esküvői szezonban (az intézkedés időtartama miatt pont a tavasz, a nyár és az ősz első fele érintett).

A könnyítés ugyanis az A2 alkategóriára vonatkozik, és a lényege, hogy a kereskedelmi célokra használt, 1 kg alatti drónok – 50 helyett – 30 méterre, sőt az alacsony sebességű üzemmódban 10 méterre is megközelíthetik a kívülálló személyeket. Az alacsony sebességű üzemmód azt jelenti, hogy a vízszintes repülési sebességük legfeljebb 5 m/s, azaz 18 km/h-s sebesség lehet, amit csak a quadrocopterek képesek betartani.

Az ideiglenes szabályok tehát nem teszik lehetővé az A2 kategória olyan mértékű kihasználását, mint amit a C1, illetve C2 osztályazonosító címkével ellátott drónok számára a jövőben engedni fognak az uniós szabályok, de számos monitoring feladat ellátása könnyebbé válhat (bizonyos szempontból a násznép videózása a levegőből is monitoring).

Tehát, aki hobbi célból végez ilyen tevékenységet, annak ez a lehetőség nem adott. Ugyan a szigetország hatósági tájékoztatása nem említi, hogy mikortól kereskedelmi célú a drónhasználat, de az Európai Unió jogának általános szabályai szerint, minden olyan tevékenység kereskedelmi célú, ahol a nyújtott szolgáltatásért ellenérték jár.

Mielőtt a magyar drónosok 1 kg alatti drónvásárlásba kezdenének, tudni kell, hogy az ilyenfajta tagállami könnyítések mindig csak az adott tagállamban érvényesek, így a magyar videósok számára ez az intézkedés kizárólag akkor nyit új távlatokat, ha írországi esküvőt vállalnak, amiért ne felejtsenek el pénzt kérni.

Tagállami könnyítések

Mindazonáltal az Alaprendelet által rugalmassági intézkedésnek hívott tagállami könnyítés intézménye is érdekes, és nem kizárt, hogy más tagállamok is követik Írország példáját, különösen, ha további késések lesznek a már említett szabványok véglegesítésében. Ilyen intézkedést persze nem lehet csak úgy bevezetni – ahogy az fentebb is írtuk, az ír hatóság is egy erősen feltételes könnyítést tett.

Először is, ilyen intézkedés csak olyan helyzetben hozható meg, ha előre nem látható kényszerítő körülmények vagy drónok az üzembentartásával kapcsolatban sürgős igények mutatkoznak. Az esetből úgy látszik, hogy a szabványok késése egyértelműen ilyen körülménynek minősül, és a kihirdetett intézkedés megfelel az Alaprendelet alábbi feltételeinek is:

  1. a) az említett körülmények vagy szükségletek megfelelő kezelése nem lehetséges az alkalmazandó követelményekkel összhangban;
  2. b) a biztonság, a környezet védelme és a vonatkozó alapvető követelményeknek való megfelelés – szükség esetén kockázatcsökkentő intézkedések alkalmazása révén – biztosított;
  3. c) a tagállam a lehetőségekhez mérten gondoskodott a mentesítés adásából eredő esetleges piactorzulások enyhítéséről; valamint
  4. d) a mentesítés hatálya és időtartama a feltétlenül szükséges mértékre korlátozódik, és alkalmazása megkülönböztetéstől mentes módon történik.

Az sem véletlen, hogy nyolc hónapra vezették be Írországban az intézkedést, ugyanis ez az az időtartam, amelynél még nem kell az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökséget bevonni. Utóbbi ugyanis vizsgálhatja, hogy szükséges-e a rugalmassági intézkedés meghosszabbítása, és egy ilyen vizsgálat akár tiltó Európai Bizottsági döntést is eredményezhet. 

 

Szólj hozzá!
Címkék: drone drones UAV UAS

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr5017824663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása