Professional Drone Consulting

Mikor és hogyan kell fizetni a drónos ügyintézések során?

2024. április 09. 07:34 - Dr. SÁNDOR Zsolt

Sokszor merül fel az UAS-üzembentartók részéről a kérdés, hogy a hazai hatósági ügyek intézése során (pl. nyilvántartásbavétel iránti kérelemkor vagy akár műveleti engedély igénylésekor) az ügyintézés mely pontján keletkezik fizetési kötelezettség, és azt hogyan kell teljesíteni.

A jogalkotó meghatározta, hogy melyek azok a hatósági tevékenységek, melyek csak úgynevezett igazgatási szolgáltatási díj (továbbiakban szolgáltatási díj) megfizetésével intézhetők. A légiközlekedési területen ezen tevékenységek részletes listáját és a kapcsolódó díj mértékét a légi közlekedéssel kapcsolatos hatósági eljárások díjairól szóló 3/2002. (VI. 20.) GKM rendelet tartalmazza.

Lényeges, hogy a szolgáltatási díjat a jogszabály szerint már az eljárás kezdeményezésével egyidejűleg kell megfizetnie az ügyfélnek, átutalással (!), az Építési és Közlekedési Minisztérium Magyar Államkincstárnál vezetett számlájára. A kérelemhez minden esetben csatolni kell az átutalás sikerességéről szóló igazolást, hogy az ügyintézés során a hatóság bizonyosságot nyerjen arról, hogy a szükséges díjak megfizetésre kerültek. Ez célszerűen azt jelenti, hogy az ügyfélnek előbb a díjat át kell utalnia, és utána kell a hatósághoz leadnia a kérelmet az átutalásról szóló igazolással együtt (lsd. érintett jogszabály 1.§ (2) bekezdés).

Természetesen hatósági oldalról is látják a befizetést, de az állami rendszerek esetén akár néhány napos csúszás is lehetséges, mire a könyvelési információk láthatóvá vállnak, mivel a kimutatások elkészítése időt vesz igénybe, ezek nem valósidőben készülnek. Emiatt lényeges, hogy az ügyfél igazolja az ügyintézés megindításakor a befizetés megtörténtét.

Fontos, hogy ha az ügyfél ezen kötelezettségét elmulasztja, akkor a hatóság hiánypótlást fog előírni, mely jelentősen lassítja az ügyintézést. Így a gyorsabb és gördülékeny ügykezelés érdekében minden kérelmező előre fizesse be a szükséges díja(ka)t, oly módon, hogy az átutalásnál a közlemény rovatban feltűnteti az UAS-üzembentartó nevét és az eljárás nevéhez kapcsolódó sorszám kódot.

A konkrét hatósági eljárások megnevezései és a kapcsolódó szolgáltatási díjak a rendelet mellékletében kerültek felsorolásra.

Drónokkal végzett tevékenységek esetén az alábbi esetekben merül fel szolgáltatási díjfizetési kötelezettség (megjelölve az ügyintézési kódot is és a blogbejegyzés napján érvényes díjak mértékét is):

Kód

Eljárás neve

Fizetendő díj (Ft)

Megjegyzés

591.

Pilóta nélküli légijármű-rendszer, valamint a pilóta nélküli légijármű-rendszer üzembentartó nyilvántartásba vétele

2 000

UAS (drón) és UAS-üzembentartó nyilvántartásba vétele esetén, üzembentartónként és drónonként fizetendő díj

592.

Változás a pilóta nélküli légijármű-rendszer tulajdonosának adataiban vagy a légijármű-rendszer üzembentartói nyilvántartás adataiban

2 000

Ha az előző eljárás keretében rögzített bármilyen adatban változás következik be, akkor a díj mértéke kérelmenként.

593.

Törlés a nyilvántartásból

1 000

Ha a drónt vagy az UAS-üzembentartót valamilyen oknál fogva törölni kell a nyilvántartásból.

594.

Könnyű pilóta nélküli légijármű üzemben tartási tanúsítvány (LUC) kiadása

230 020

LUC iránti kérelem esetén.

595.

Műveleti engedélyek

95 570

Új műveleti engedély iránti kérelem esetén vagy meglévő engedély jelentős módosítása esetén (pl. új művelettípus bevonása a kézikönyvbe vagy teljesen új eljárások alkalmazása, stb.) fizetendő díj.

596.

Igazolás kiállítása nyilvántartásba vételről

4 090

Ha bármilyen korábban kiállított határozat pótlása szükséges, mert pl. elveszett.

 

Biztonságos drónhasználatot!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://droneconsulting.blog.hu/api/trackback/id/tr518375607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása